5 Petua untuk Menjadi Ejen Harta Tanah yang Berjaya

ejen harta tanah

Walaupun banyak orang tertekan kerana lulus ujian ejen harta tanah, tumpuan mereka benar-benar pada salah satu masalah yang salah. Anda akan lulus ujian jika belajar. Tetapi jika anda tidak memperhatikan lima item di bawah, kemungkinan besar anda akan menyertai kumpulan besar ejen yang gagal membuatnya dalam perniagaan kerana mereka tidak merancang lebih awal.

1) Mempunyai Sumber Pendapatan Yang Lebih

 

ejen harta tanah

Anda harus mempunyai wang yang cukup untuk menjimatkan sekurang-kurangnya enam bulan tanpa komisen atau mengekalkan pekerjaan anda sebentar.

Menjadi ejen harta tanah secara sambilan mungkin bukan rancangan anda, tetapi anda perlu mempunyai kemampuan untuk membayar bil semasa anda memulakan. Kecuali anda mempunyai beberapa ahli keluarga atau rakan yang bersedia untuk membeli rumah, anda boleh pergi selama berbulan-bulan tanpa pendapatan. Majoriti ejen yang gagal melakukannya pada tahun pertama atau kedua dalam perniagaan.

 

2) Dapatkan Mentor atau Pilih Broker Yang Mempunyai Latihan Yang Baik

ejen harta tanah

Ujian bukanlah apa yang anda perlukan untuk berjaya ketika menjadi ejen harta tanah. Anda memerlukannya untuk mendapatkan lesen, tetapi anda memerlukan lebih banyak lagi untuk menjayakan perniagaan ini. Dapatkan ejen atau broker yang berjaya untuk mentor, atau tawarkan untuk membantu mereka dalam urusan mereka. Banyak yang perlu dipelajari mengenai proses itu, dan ini bukan mengenai “menjual”. Anda perlu memahami dan menjelaskan tinjauan, insurans hak milik, hak gadai janji, bebanan, akta, dan banyak lagi. Anda akan merasa lebih berkemampuan jika sekurang-kurangnya anda melihat dokumen-dokumen ini semasa beberapa urusan harta tanah.

3) Mula Membina “Buku Perniagaan” anda

ejen harta tanah

Ada yang menyebutnya sebagai “ruang pengaruh” anda. Menjadi ejen harta tanah adalah langkah pertama dalam kerjaya lama (anda harap) bekerja dengan pembeli, penjual, pelabur, penilai, pegawai pinjaman, broker gadai janji, pemeriksa, syarikat hak milik dan lain-lain.

Mulakan dengan betul dengan mencari sistem pengurusan hubungan yang baik di mana anda akan memasukkan semua kenalan dan prospek ini. Anda ingin menindaklanjuti dari masa ke masa, dan anda memerlukan kaedah yang cekap untuk mencari maklumat yang telah anda kirimkan dengan prospek dan kenalan.

Ejen Hartanah

4) Mulakan Dengan Betul dengan Teknologi dan Internet

ejen harta tanah

Tidak kira apa yang diberitahu oleh beberapa orang “lama”, anda memerlukan Internet untuk dipasarkan di dunia harta tanah sekarang. Walaupun beberapa yang bertahun-tahun dalam perniagaan dapat terus berjaya kerana rujukan dan perniagaan yang lalu selama bertahun-tahun, anda perlu menggunakan laman web dan rangkaian sosial anda untuk mendapatkan pijakan dengan pembeli dan penjual hari ini. Anggaran untuk kehadiran web yang baik, walaupun tidak semestinya mahal.

5) Menjadi Ejen Harta Tanah Bukan sekadar Mendapatkan Lesen

ejen harta tanah

Bagi kebanyakan ejen harta tanah yang bakal menjadi calon, kursus dan ujian perlesenan menjadi kurang menakutkan daripada yang mereka jangkakan. Kebangkitan yang tidak sopan muncul kemudian ketika mereka tidak menjumpai pendapatan yang mudah pada pasangan pertama atau tiga bulan. Mereka menyangka mereka mempunyai ahli keluarga atau rakan yang semuanya berbaris, tetapi mereka meluangkan masa mereka, tidak membeli atau menyenaraikan ketika ejen baru itu menyangka mereka akan melakukannya.

Perniagaan harta tanah boleh menjadi kerjaya yang menyeronokkan, menarik dan sangat memuaskan. Walau bagaimanapun, anda mesti berjaya melalui satu atau dua tahun pertama untuk mewujudkannya di jalan raya. Mempunyai rancangan, membina pangkalan data prospek, dan bekerja keras untuk mencari kunci kejayaan menjadi ejen harta tanah.

90% Pembaca akan sambung membaca :
https://www.rentguard.com.my/blog/?p=5231

Source : RentGuard.com

(Visited 17 times, 1 visits today)