Kelebihan Debit Langsung Untuk Tuan Tanah

Debit Langsung

Sebagai tuan rumah amatlah sukar apabila mengumpul duit sewa rumah. Jika bernasib baik, anda mendapat penyewa bertanggungjawab yang menunaikan kewajipan tepat pada masanya setiap bulan. Tapi tak selalunya begitu. Kebanyakan kisah penyewa bermasalah bermula dengan kelewatan pembayaran. Oleh itu, mengguna debit langsung ialah pilihan yang bernas. Jadi dibawah terdapat beberapa kelebihan yang anda perlu tahu tentang debit langsung.

1. Definasi

Debit Langsung

Direct Debit atau Debit Langsung adalah jenis kaedah pembayaran yang membolehkan pelanggan bank memberi kuasa kepada jumlah yang ditetapkan untuk ditarik balik dari akaun mereka setiap bulan.Tetapi, tuan rumah harus memberi notis terlebih dahulu mengenai masa dan jumlah pengeluaran.

Dalam sistem ini, penerima boleh mengeluarkan apa-apa jumlah pada bila-bila masa. Penerima mempunyai kawalan mutlak atas pembayaran untuk menentukan jumlah dan masa pembayaran tanpa mengambil kebenaran selanjutnya dari pembayar. Pembayar tidak akan mempunyai apa-apa kawalan ke atas pengeluaran, tetapi dia boleh membatalkannya pada bila-bila masa dan tidak perlu menyebut sebarang sebab untuk itu. Sistem Debit Langsung memberitahu penerima untuk pembatalan atau kegagalan dalam pembayaran jika ada.

2. Menjimatkan Masa dan Tenaga

Debit Langsung

Seterusnya, sistem ini dapat menjimatkan masa dan usaha anda seperti apabila tiba pada tarikh pembayaran sewa rumah, anda tidak perlu lagi  mengingati pelangan tentang tarikh untuk membuat pembayaran. Anda hanya perlu check di telefon bimbit anda jika mereka telah membuat pembayaran. Ini sangat berguna sekiranya anda mempunyai beberapa rumah sewa kerana ia dapat mengurangkan beban anda apabila mengumpul duit sewa dari semua rumah.

 

Debit Langsung
Rentguard System – free up your time

 

3. Memudahkan Kerja 

Debit Langsung

Selain itu, ia akan menjadikan hidup anda lebih mudah kerana ia mengurangkan kerja-kerja di tangan anda. Oleh kerana debit langsung di lakukan secara online, anda tidak lagi perlu berjumpa dengan penyewa untuk membuat pembayaran. Ia dengan tidak langsung memudahkan kerja anda kerana anda tidak perlu ke bank atau berjumpa dengan tuan rumah setiap kali membua pembayaran, kini anda boleh menggunakan telefon bimbit sahaja. Anda dapat akses ke hartanah anda dengan menggunakan telefon bimbit atau komputer di mana mana sahaja.

4. Kecekapan dan Keselamatan

Debit Langsung

Kecekapan dan keselamatan Debit Langsung dipantau dan dilindungi oleh bank anda atau bangunan masyarakat. Jaminan dikenakan kepada semua Debit Langsung. Ia melindungi anda dalam peristiwa yang jarang berlaku bahawa terdapat ralat dalam pembayaran Debit Langsung anda. Jaminan ini ditawarkan oleh semua bank dan masyarakat bangunan yang menerima arahan untuk membayar.

 

90% reader will continue read:  https://www.rentguard.com.my/blog/?p=4600

Source : ms.gadget-info.com

(Visited 25 times, 1 visits today)