Financial difficulties during the epidemic period.

The financial difficulties during the epidemic period. and caused about 30% of housing tenants to fall into financial difficulties. Fortunately, most of them received accommodation from homeowners and offered rent discounts, and even only received half a month’s rent. They worked together to tide over the crisis.

This epidemic has caused many M40 income groups to fall into the B40 low-income group. On top of that, most of the tenants belong to the M40 and B40 groups.

Continue reading “Financial difficulties during the epidemic period.”

Malaysian relief agency estimates each flood-hit homeowner may need up to RM10,000 to fix damaged property

The losses from the weekend’s devastating floods in peninsular Malaysia could hit hundreds of millions of ringgit.

 

According to non-profit humanitarian aid organisation Malaysian Relief Agency (MRA), the repair cost for property owners is estimated at between RM5,000 and RM10,000 per house, local daily Sinar Harian reported today.

MRA president Mohd Daud Sulaiman said the estimates took into consideration the large-scale damage caused with the houses submerged in water, the electronic and electrical appliances for each household, the number of vehicles damaged. He also noted the damage to schools, supermarkets and other infrastructure.

“May be hundreds of millions in ringgit in cost of property damages as it involves all areas in the Klang Valley simultaneously,” he was quoted as saying.

As for the immediate aid required, he was reported saying that the government would have to ensure sufficient food supplies and shelter for the flood victims.

He said the post-flood aid required would have to prioritise the restoration of the flood victims’ residences’ main infrastructure such as electric wiring and water supply.

With the sudden flooding that led to houses being submerged, he said there would be a high cost involved as many things such as furniture, electric appliances, children’s clothing and school supplies cannot be saved.

He also said that there would be a need for non-governmental organisations to look at giving such basic aid for the next three months to help flood victims recover.

Sinar Harian also reported Mohd Daud as saying that the RM5,000 to RM10,000 estimated restoration costs for each flood-hit house does not include costs for long-term assistance.

Yesterday, Prime Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob announced an initial fund of RM100 million to repair houses and infrastructure damaged in the massive floods, with each flood-hit household to get compassionate aid of RM1,000.

Credit: Malay1meterMail

90% of the reader will continue reading  http://www.rentguard.com.my/blog/?p=5923

4个帮助你在市场中出售房产的策略:给房地产经纪人的提示

给房地产经纪人的提示

你是否是一名房地产经纪人,已经接手了多个房产,并且已经工作了数周或数月才将其出售?在长时间没有结果之后,你的客户可能会开始给你打电话。为什么他们的房产没有出售?你在做什么来推销它?你还打算做什么来进行销售? Continue reading “4个帮助你在市场中出售房产的策略:给房地产经纪人的提示”

3件关于聘请房地产经纪人你需要了解的事项!

精明房仲系统

房地产是一个复杂的行业,它被认为是全球经济的主要支柱。对于绝大多数马来西亚人来说,买卖房屋将是他们将进行的最大的金融交易。然而,由于其不常见的性质,大多数人对所涉及的过程一无所知,这就是寻求房地产经纪人的原因。为了让你更好地与马来西亚的房地产经纪人打交道,这里列出了你的经纪人可能不会告诉你的事情(但你应该知道): Continue reading “3件关于聘请房地产经纪人你需要了解的事项!”

Jurutera rugi RM600,000, terpedaya pelaburan rumah

Rentguard
Hasrat seorang jurutera sebuah syarikat swasta untuk menikmati pendapatan menerusi pelaburan rumah tidak kesampaian apabila dia kerugian kira-kira RM600,000, enam tahun lalu.
Lelaki berusia 53 tahun itu dikatakan menerima tawaran pelaburan daripada seorang peguam wanita yang kononnya menjanjikan keuntungan tinggi akan dibayar kepada pelabur sebaik sahaja rumah tersebut berjaya dijual.Setiap unit rumah itu ditawarkan dengan nilai RM150,000.
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, terpedaya dengan tawaran itu, mangsa tanpa berfikir panjang menyerahkan sejumlah RM600,000 bagi empat unit rumah.
Menurut beliau, berdasarkan laporan, mangsa dijanjikan akan menerima pulangan beserta keuntungan sehingga RM180,000 bagi setiap unit sekiranya rumah tersebut berjaya dijual kepada pemilik baharu.
“Malah untuk menyakinkan lagi mangsa, suspek berusia 51 tahun itu menjanjikan untuk memulangkan kesemua wang terbabit sekiranya rumah-rumah tersebut tidak terjual,” katanya dalam kenyataan di sini, pada Jumaat.
Nik Ezanee berkata, mangsa hanya menyedari dirinya tertipu selepas membaca berita di surat khabar mengenai pertuduhan ke atas wanita itu atas kesalahan menjual rumah yang tidak wujud.
Beliau memberitahu, apabila mangsa cuba meminta wangnya dikembalikan suspek enggan berbuat demikian serta memberikan pelbagai alasan.
“Semakan mendapati suspek mempunyai lima rekod lampau bersabit kes Petaling Jaya,” jelasnya,
Bertindak atas laporan mangsa, katanya, kira-kira pukul 8 pagi, pada 18 Mac lalu, polis menahan peguam itu di perkarangan Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Petaling Jaya dan dihadapkan di Mahkamah Kuala Lumpur dengan pertuduhan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksan kerana menipu.
Ketika pertuduhan dibacakan, tertuduh mengaku tidak bersalah dan dibenarkan diikat jamin RM7,000.
Source: astroawani
80 % pembaca akan terus membaca: http://www.rentguard.com.my/blog/?p=5946

Ekonomi China perlahan berikutan pasaran hartanah yang semakin teruk

Rentguard

Ekonomi China semakin perlahan pada November, diseret oleh kemerosotan pasaran hartanah yang semakin teruk dan gangguan akibat wabak Covid-19 yang berulang.

Pertumbuhan dalam pelaburan aset tetap berkurangan kepada 5.2% dalam 11 bulan pertama tahun itu. Pelaburan hartanah meningkat 6% dalam tempoh yang sama, perlahan daripada 7.2% dalam tempoh Januari-Oktober, kerana peraturan pembiayaan kekal ketat dan jualan rumah menjunam.

Keluaran perindustrian meningkat 3.8% daripada tahun sebelumnya, meningkat daripada 3.5% pada Oktober dan melebihi 3.7% yang diunjurkan oleh pakar ekonomi.

Pertumbuhan jualan runcit merosot kepada 3.9%, meleset ramalan ahli ekonomi mengenai keuntungan 4.7%. Jualan dalam sektor restoran dan katering turun 2.7%, apabila orang ramai tinggal di rumah di tengah-tengah wabak virus yang diperbaharui.

smart agency systems

Data itu menyerlahkan tekanan menurun ke atas ekonomi daripada sektor hartanah dan skala cabaran yang dihadapi kerajaan China dalam menstabilkan ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Walaupun Beijing dijangka menyediakan lebih banyak kredit dan memberi isyarat pelonggaran kawalan ke atas pasaran hartanah untuk menyokong “kestabilan,” pegawai minggu lalu mengekalkan pendirian asas bahawa “rumah adalah untuk didiami, bukan spekulasi.”

Kelembapan ekonomi telah mendorong Beijing mengalihkan tumpuannya kepada menstabilkan pertumbuhan, dengan bank pusat melonggarkan dasar monetari dan Parti Komunis mengarahkan lebih banyak perbelanjaan fiskal pada 2022.

Terdahulu semalam, bank pusat mengekalkan kadar faedah untuk pinjaman setahun kepada bank tidak berubah dan hanya melancarkan kira-kira separuh daripada hutang matang, mengeluarkan kecairan daripada ekonomi.

Bagaimanapun, pengurangan nisbah keperluan rizab untuk bank yang diumumkan baru-baru ini berkuat kuasa mulai semalam, yang akan meningkatkan jumlah wang institusi kewangan sedia untuk memberi pinjaman.

“Persekitaran antarabangsa semakin kompleks dan suram dan masih terdapat banyak kekangan terhadap pemulihan ekonomi domestik,” kata Biro Perangkaan Kebangsaan dalam satu kenyataan.

Kita mesti “menggabungkan pelarasan dasar makro kitaran silang dan kitaran balas untuk menstabilkan ekonomi makro keseluruhan.”

Pelaburan infrastruktur, satu lagi pautan lemah dalam pemulihan perlahan China tahun ini, meningkat pada kadar yang lebih perlahan sebanyak 0.5%.

Kerajaan tempatan telah meningkatkan usaha untuk meminjam wang dan memulakan projek baharu dan Beijing telah membenarkan pihak berkuasa untuk mula menjual bon tahun depan mulai 1 Jan untuk mempercepatkan perbelanjaan. — Bloomberg

Source: TheStar

85 % pembaca akan terus membaca: http://www.rentguard.com.my/blog/?p=5874

Saham hartanah S’pura jatuh susuli pengumuman langkah baru redakan pasaran

Rentguard

Saham firma-firma hartanah Singapura merosot hari ini (16 Dis), selepas Pemerintah mengumumkan beberapa langkah baru yang tidak dijangkakan untuk meredakan pasaran kediaman privet serta flat jualan semula HDB.

Saham firma-firma hartanah Singapura merosot hari ini (16 Dis), selepas Pemerintah mengumumkan beberapa langkah baru yang tidak dijangkakan untuk meredakan pasaran kediaman privet serta flat jualan semula HDB.

Saham pemaju City Developments jatuh 3.1 peratus, atau S$0.22, kepada S$6.85 pada awal perdagangan. Sementara itu, saham para pemaju lain seperti UOL susut 2.1 peratus, atau S$0.15, kepada S$6.95 manakala Oxley Holdings hilang 3.2 peratus kepada S$0.18 berbanding perdagangan sebelumnya.

Saham agensi hartanah PropNex menjunam 11.2 peratus, atau S$0.20, kepada S$1.58.

Sementara itu, saham perniagaan broker hartanah, APAC Realty, merosot 13.1 peratus, atau S$0.10, kepada S$0.66.

Langkah-langkah peredaan baru itu melibatkan penyesuaian kepada kadar Cukai Setem Tambahan Pembeli (ABSD) dan had Nisbah Antara Pinjaman dan Nilai Hartanah (LTV) bagi pembelian hartanah kediaman.

smart agency systems
Kadar ABSD untuk rakyat dan penduduk tetap Singapura yang membeli hartanah kediaman pertama mereka masing-masing kekal pada 0 peratus dan 5 peratus. Namun, bagi mereka yang membeli rumah buat kali kedua atau selanjutnya, mereka akan berdepan kenaikan ABSD sebanyak lima hingga 15 peratusan mata.

Warga asing dan entiti juga akan menanggung ABSD lebih tinggi apabila membeli mana-mana hartanah kediaman.

Ambang TDSR akan diperketatkan dari 60 peratus kepada 55 peratus. Ia akan dikenakan ke atas pinjaman bagi pembelian hartanah, di mana pilihan untuk membeli diberikan pada atau selepas 16 Disember serta bagi permohonan pinjaman pengeluaran ekuiti gadai janji yang dibuat pada atau selepas 16 Disemer.

Secara berasingan, LTV untuk pinjaman daripada HDB akan dikurangkan dari 90 peratus kepada 85 peratus. Ini tertakluk kepada permohonan flat baru bagi penjualan yang dilancarkan selepas 16 Disember dan permohonan lengkap flat jualan semula yang diterima oleh HDB dari 16 Disember.

Pihak berkuasa juga berikrar untuk menambah bekalan bagi kedua-dua perumahan awam dan privet untuk memenuhi permintaan. Lebih banyak butiran dijangka didedahkan hari ini.

Nisbah antara harga rumah dan pendapatan juga menunjukkan “momentum peningkatan yang jelas” manakala jumlah urus niaga dalam pasaran perumahan privet dan flat jualan semula HDB kekal tinggi meskipun di tengah-tengah kemelesetan ekonomi dek COVID-19.

Demikian menurut Kementerian Kewangan (MOF), Kementerian Pembangunan Negara (MND) dan Penguasa Kewangan Singapura (MAS) dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan pada lewat Rabu (15 Dis) malam.

“Jika dibiarkan tanpa dikawal, harga mungkin melepasi asas ekonomi dan meningkatkan risiko langkah pembetulan yang tidak stabil pada kemudian hari. Peminjam juga akan terdedah kepada kemungkinan kenaikan kadar faedah pada tahun-tahun mendatang,” tambahnya.

Penganalis CGS-CIMB, Lock Mun Yee, berkata tindak balas mendadak yang negatif terhadap pasaran hartanah dijangkakan, dengan sentimen dijangka terjejas dalam tempoh terdekat.

Bagaimanapun dengan para pemaju yang sudahpun berdagang pada diskaun yang besar, sebahagiannya disebabkan jangkaan terhadap langkah-langkah baru bagi meredakan pasaran hartanah, “pengguguran diskaun yang sedemikian dan keadaan inventori yang bertambah baik daripada pertambahan bekalan perumahan privet dan awam mungkin menyokong prestasi harga saham dalam jangka sederhana”, ujarnya.

Indeks Straits Times lebih meluas menokok 0.1 peratus kepada perdagangan terakhir 3,119.09, pada pukul 9.20 pagi.

Source: CNA/FZ/fz

80 % pembaca akan terus membaca: http://www.rentguard.com.my/blog/?p=5946